Vi gör must på dina äpplen

Från mitten av augusti till november gör vi must på dina äpplen! Vi tvättar, krossar, pastöriserar och tappar musten på bag in box. Musten på bag in box har en hållbarhet på minst ett år i rumstemperatur.

Boka tid för mustning

Du behöver boka tid hos oss för att musta äpplen hos oss. När du bokar din tid behöver vi veta hur många kilon äpplen du har. Minsta mängd som man kan musta hos oss är 35 kg (vilket ger ca 15–20 liter must).

 Hur går det till?

  • Tidsbokning & inlämning av äpplen

Du bokar tid för mustning hos oss (se bokningslänk ovan) och kommer sedan in med dina äpplen. Om du bokat tid torsdag-söndag går det bra att lämna in äpplena dagen innan (Obs! Märk dem med namn, telefonnummer och mail och se till att kassarna/påsarna som äpplena ligger i är vattensäkra).

  • Mustning

Äpplena tvättas, krossas, pressas, pastöriseras och tappas på bag-in-box. Hela processen tar 2 – 3 timmar beroende på mängden äpplen. Vill du inte pastörisera så kan vi tappa musten på dunk eller flaska men vi rekommenderar pastöriserad must. Den håller minst ett år i bag-in-box och är snällare mot magen. Opastöriserad must håller bara några dagar. Men den går bra att frysa och då håller den minst ett år. Vi har inte dunkar och flaskor till försäljning.

  • Hämtning

Musten är redo att hämtas efter 2-3 timmar. Den tid du bokar är INTE samma som den tid det tar tills musten är klar. Bokning för t.ex. 35 kg ger en tid på 30 minuter men att få färdig must på bag in box behöver vi mellan 2 och 3 timmar.

Vanliga frågor & svar

När är äpplena redo att mustas?

Det är lätt hänt att man plockar och mustar sina äpplen för tidigt innan äpplena utvecklat sin fulla smak och arom. Vänta tills äpplet mognat ordentligt, då blir musten som godast! Vi rekommenderar att ni gör följande snabbtest:

Dela på äpplet och kika på stjärnorna.

Bruna stjärnor = äpplet moget, redo att mustas

Vita stjärnor = äpplet omoget, avvakta med att musta

Kan man musta alla äpplen?

Nästan alla mogna äpplen är goda att musta. Det brukar också vara lyckat att blanda olika sorter. Det gör ingenting om äpplet fått lite rost eller om de blivit lite fula i skalet – det påverkar inte smaken.

Däremot finns det några äpplen som vi INTE MUSTAR.

Vi mustar inte möjliga äpplen. De ger dålig must och sätter igen pressduk och filter.

Vi tar inte heller emot fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier eller äpplen som blivit mörkbruna eller börjat ruttna pga giftet patulin.