Vi gör must på dina äpplen

Från mitten av augusti till slutet av oktober gör vi must på dina äpplen! Vi tvättar, krossar, pastöriserar och tappar musten på 3L bagin box. Musten på bag in box har en hållbarhet på minst ett år i rumstemperatur.

Boka tid för mustning

Du behöver alltid boka tid hos oss för att musta äpplen hos oss. När du bokar din tid behöver vi veta hur många kilon äpplen du har. Minsta mängd som man kan musta hos oss är 40 kg (vilket ger ca 18–20 liter must).

Inlämning av äpplen sker på morgonen (se ditt bokningsmail för specifik tid) och musten hämtas på kvällen mellan 17.30 – 19.00 (vi skickar sms när musten är klar).

Krångligt för dig som är långväga? Ring eller maila så kikar vi på en lösning!

Hör gärna av dig ifall du skulle ha någon fråga eller fundering. Vi nås enklast på 072 925 72 94 eller på hej@vaddomusteri.se.

Vanliga frågor & svar

När är äpplena redo att mustas?

Det är lätt hänt att man plockar och mustar sina äpplen för tidigt innan äpplena utvecklat sin fulla smak och arom. Vänta tills äpplet mognat ordentligt, då blir musten som godast! Vi rekommenderar att ni gör följande snabbtest:

Dela på äpplet och kika på stjärnorna.

Bruna stjärnor = äpplet moget, redo att mustas

Vita stjärnor = äpplet omoget, avvakta med att musta

Kan man musta alla äpplen?

Nästan alla mogna äpplen är goda att musta. Det brukar också vara lyckat att blanda olika sorter. Det gör ingenting om äpplet fått lite rost eller om de blivit lite fula i skalet – det påverkar inte smaken.

Däremot finns det några äpplen som vi INTE MUSTAR.

Vi mustar inte mjöliga äpplen. De ger dålig must och sätter igen pressduk och filter. Vi tar inte heller emot fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier eller äpplen som blivit mörkbruna eller börjat ruttna pga giftet patulin.