Vanliga frågor & svar

När är äpplena redo att mustas?

Det är lätt hänt att man plockar och mustar sina äpplen för tidigt innan äpplena utvecklat sin fulla smak och arom. Vänta tills äpplet mognat ordentligt, då blir musten som godast! Vi rekommenderar att ni gör följande snabbtest:

Dela på äpplet och kika på stjärnorna.

Bruna stjärnor = äpplet moget, redo att mustas

Vita stjärnor = äpplet omoget, avvakta med att musta

Kan man musta alla äpplen?

Nästan alla mogna äpplen är goda att musta. Det brukar också vara lyckat att blanda olika sorter. Det gör ingenting om äpplet fått lite rost eller om de blivit lite fula i skalet – det påverkar inte smaken.

Däremot finns det några äpplen som vi INTE MUSTAR.

Vi mustar inte möjliga äpplen. De ger dålig must och sätter igen pressduk och filter.

Vi tar inte heller emot fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier eller äpplen som blivit mörkbruna eller börjat ruttna pga giftet patulin.